Ik buurt mee!

Het platform voor inwonersinitiatieven in de gemeente Rheden

Laatste nieuws:
De Ik buurt mee! waardecheque van € 7,50 hebben alle Rhedense huishoudens weer ontvangen. Activeer en doneer je cheque voor een initiatief in jouw wijk Dieren-West.
Zo maken we met elkaar de wijk mooier, leefbaarder en socialer.

Dit zijn de 3 initiatieven in Dieren-West:

Buurtbewoners en leden van de werkgroep Bijenlint Dieren, zijn al een heel eind op weg om een mooie insectentuin te maken in Dieren West, maar om het insectenhotel af te bouwen en meer diverse gelegenheid te creëren voor bijen, hommeltjes en andere insecten, hebben we nog het e.e.a. nodig aan materiaal.
De insectentuin ligt op de hoek van de Eduard van Beinumlaan (thv nr. 121 en 123), Peter van Anrooylaan en het verlengde van de Willem Pijperlaan. Doneer!
Wij kunnen mensen/vrijwilligers gebruiken om de insectentuin af te maken, maar ook om nog meer insectentuinen en bijenlinten door de gemeente te realiseren.
Hulp is hard nodig, hulp aan de insecten omdat deze het steeds moeilijker hebben om voedsel te vinden, onderdak te vinden en/of nestgelegenheid. Wij proberen daarom kleine biotoopjes te creëren, waardoor bijen en andere insecten geholpen kunnen worden met overleven

Pal aan de bosrand van de Veluwezoom is een trapveldje (Cornelis Dopperlaan/P. van Anrooylaan). Met een vorige Ikbuurtmee actie hebben we voetbalpalen kunnen realiseren. Echter… mensen laten er soms nog steeds hun hond uit (uitlaat losloop gebied is 50 meter verder). Veel kinderen komen nu regelmatig met poep onder de schoenen of op kleding thuis. We willen hier borden gaan plaatsen op baasjes te herinneren dat het niet de bedoeling is een om hun honden los te laten op het veld. Honden poepen en plassen ongemerkt (?) op het veld of tegen de bosjes. Tevens gaan we in overleg met de gemeente om er een afvalbak en dispenser met hondenpoep zakjes te realiseren, die houden buurtbewoners bij. Het pad naast het veld wordt namelijk vaak misbruikt voor een makkelijke behoefte of voor het anoniem weggooien van een vol zakje hondenpoep. Dit heeft stankoverlast. Met name met warmere dagen.Helpt u mee de buurt wat leefbaarder te maken? Doneer!

In het eerste hofje van Domeinlaan 62 t/m 120 wordt omstreeks Juni 2022 door de gemeente Rheden op ons verzoek een natuurspeeltuin geplaatst met behoud van de bestaande natuur op deze plek. 
Om het spelen voor onze kinderen veilig en schoon te houden gaan wij met ons ik buurt mee budget speeltuinpaaltjes plaatsen gecombineerd met rookvrije generatiebordjes, een puur informatief paaltje dus. Verder willen wij ook de ouders van harte uitnodigen om hun kinderen bij het speeltuinbezoek te begeleiden. Daarom willen wij voor hen ook bankjes plaatsen. Doneer!

Buurten jullie ook weer mee?!

Zoals iedere ronde vragen we jullie weer om er samen met de inwoners een succes van te maken! Willen jullie alsjeblieft Ik buurt mee! en de waardecheque onder de aandacht brengen in jullie netwerk? We hebben diverse communicatiemiddelen (beeld en tekst) bijgevoegd om te gebruiken op sociale media, via mail, website of in een nieuwsbrief. 
Ook als vereniging of stichting kun je meedoen met een initiatief, zolang het maar voor iedereen toegankelijk is en niet alleen voor eigen leden.

De gemeente Rheden wil inwoners graag betrekken bij het behoud en het verbeteren van de leefkwaliteit in de wijken. Via www.ikbuurtmee.nl  kun je eenvoudig en snel zelf een bijdrage leveren. Heb je een leuk idee? Verzamel dan zo veel mogelijk medestanders en cheques. Hoe meer mensen, hoe meer cheques, hoe grotere en leukere initiatieven je kan organiseren.

De gemeente Rheden heeft de intentie twee á drie keer per jaar een cheque toe te zenden.
In maart 2020 heeft elk woonadres binnen de gemeente Rheden de eerste cheque t.w.v. € 7,50 ontvangen. Op de website www.ikbuurtmee.nl kun je samen met je buurtgenoten sparen voor initiatieven die jouw straat of buurt nog mooier, leuker of beter maken. Een initiatief kan zorgen voor meer en plezieriger contact met de buurtgenoten. Denk mee, doe mee, beslis mee en buurt mee!

Gemeente Rheden: nieuwe initiatieven voor Ik buurt mee! welkom

Ik buurt mee! het platform voor inwonersinitiatieven van gemeente Rheden gaat het derde jaar in. De afgelopen twee jaar zijn er door inwoners meer dan 200 (!) initiatieven aangemeld. Samen maakten zij de gemeente Rheden nog leuker, mooier en veiliger. Van bloemenranden tot natuurspeelplaats, van buurtbankje tot kunst-weekend.

Meld uw initiatief aan!
Bent u inwoner van gemeente Rheden en heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Wacht dan niet en meldt uw initiatief nu al aan op www.ikbuurtmee.nl. Denk eens aan een burendag om elkaar beter te leren kennen of de buurt samen op te knappen. Of een sportieve dag voor de buurtkinderen of iets gezelligs voor senioren. Zo zorgt u met Ik buurt mee! voor meer verbinding en saamhorigheid in uw omgeving.

Eén op de drie huishoudens buurt mee in de gemeente Rheden!
Het tweede jaar van Ik buurt mee! was ondanks de aanhoudende coronacrisis een goed jaar om op terug te kijken. Er werden weliswaar iets minder initiatieven aangemeld: van 108 in 2020 naar 101 in 2021.  Maar daar staat  een hoger activeringspercentage van de cheques tegenover: van 29% in 2020 naar 32% in 2021. Dus een hogere respons op iets minder initiatieven.

Behoefte aan sociaal contact
Ondanks de vaak lastige omstandigheden door de coronamaatregelen zoeken inwoners van Rheden elkaar op om coronaproof initiatieven te organiseren. Hoewel het elkaar fysiek treffen niet altijd mogelijk was, organiseren inwoners toch behoorlijk vaak initiatieven met het thema ‘ontmoeting’. Dit laat zien dat Rhedenaren behoefte hebben aan sociaal contact in hun buurt of straat en dat Ik buurt mee! een goed middel is om dit te realiseren. Betere leefomgeving en meer woonplezier

Naast ontmoetingen, organiseren inwoners ook veel initiatieven waarbij ze de handen uit de mouwen steken om de buitenruimte op te knappen. De Ik buurt mee!-initiatieven dragen op deze manier bij aan een verbeterde leefomgeving en aan meer woonplezier.

Ik buurt mee! gaat door! Ook in 2022 gaat gemeente Rheden verder met Ik buurt mee!

Wethouder Marc Budel: “Via het platform Ik buurt mee! dragen inwoners bij aan initiatieven van, voor en door buurtgenoten. Na twee jaar blijkt het platform al een schot in de roos te zijn. Zelfs in  moeilijke coronatijden blijken buren/inwoners elkaar te vinden om samen mooie initiatieven te realiseren in hun buurt. Als wethouder word ik hier erg blij van maar nog belangrijker ik zie en hoor dat het onze inwoners blij maakt. En daar doen we het voor! “

Initiatief starten?
Ook iets organiseren? Nieuwe activiteiten/initiatieven kunnen inwoners het hele jaar door aanmelden op www.ikbuurtmee.nl Initiatiefnemers hebben zo ruim de tijd om hun acties voor te bereiden en straks zoveel mogelijk waardecheques op te halen.

Voor een reactie klik hier.