Opschoondagen in Dieren-West

Op 23 maart 2024 is de nationale Opschoondag gehouden. Een dag om samen bewust zwerfafval op te ruimen en de wijk schoon te maken. Ook in Dieren-West gingen 22 vrijwilligers enthousiast aan de slag. Dit heeft ruim 100 kilo zwerfafval opgeleverd.

oOOo

Op zaterdag 16 september 2023 was het weer zover: World Cleanup Day! Tijdens deze wereldwijde burgeractie gaven we samen met ruim 190 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Ook in Dieren-West.

Landelijke Opschoondag 23 maart 2023 van 10:00 tot 12:00 uur
Op 23 maart is de Nationale Opschoondag. Een dag om samen bewust zwerfafval samen op te ruimen en de wijk schoon te maken. Ook in Dieren-West gaan we weer hieraan meedoen.Help je ook een paar uurtjes mee om de wijk weer wat mooier te maken? Daarbij is het natuurlijk een gezellige bezigheid in de buitenlucht en om je buren beter te leren kennen.Iedereen is welkom jong en oud. Hieronder vind je foto’s van eerdere opschoonden.
We starten om 10:00 uur in de ontmoetingskerk met een drankje en daar liggen alle materialen. Voor nadere informatie zie de website Dieren-West.nl. We hopen op een grote opkomst en een gezellige ochtend. Tot dan!

Nationale Opschoondag 18 maart 2023 en D-W deed weer mee!

Op zaterdag 18 maart jl. werd de landelijke opschoondag gehouden. Ook in Dieren-West waren bewoners van 09.30 tot 11.30 uur in touw om de wijk vrij te maken van blikjes, plastic, sigarettenpeuken, kauwgum, resten van vuurwerk, etc. 
De actie begon op deze fraaie dag in de Ontmoetingskerk met koffie/thee en het uitdelen van knijpers, handschoenen en vuilniszakhouders. Daarna werden de circa 30 wijkbewoners ingedeeld in groepjes van twee, die aan hand van een plattegrond de wijk gingen schoonmaken. Na afloop was er een sapje en iets lekkers.

Helaas kon niet heel D-W worden schoongemaakt. Daarvoor zijn meer bewoners nodig die helpen. Dus stel je prijs op een schone woonomgeving en vind je het leuk om kennis te maken met andere bewoners? Doe dan ook mee op zaterdag 16 september 2023 tijdens de Word Cleanup day. Al lopend bereik je de doelen!De dag werd georganiseerd door Marleen en Marc van der Burght in samenwerking met de dorpscoach van Incluzio, Mirjam Cuijpers. De gemeente Rheden zorgde voor de afvoer van het afval. De organisatoren van deze opschoondag zijn bereikbaar via schoonmaakbijen@dieren-west.nl of   mirjam.cuijpers@incluzio.nl.


17 september 2022; World cleanup day in D-W

Ondanks het slechte weer een mooie opkomst bij de schoonmaakactie in Dieren-West!

Op zaterdag 17 september 2022 was het World Cleanup Day. In Dieren-West was de schoonmaakactie gecoördineerd door cv Dieren-West. Claudia van den Elsen-Westendorf Pieters en Joppe van den Haak waren de trekkers van deze actie (bereikbaar via: schoonmaakbijen@dieren-west.nl)

Ondanks het slechte weer was de opkomst goed en de deelnemers zeer gemotiveerd. Rond 09.30 uur startte de schoonmaakactie met een kopje koffie/thee in de Ontmoetingskerk.Wethouder Dorus Klomberg gaf de aftrap en stak daarna zelf ook de handen uit de mouwen.

De gemeente Rheden heeft de schoonmaak materialen beschikbaar gesteld en gezorgd dat het afval werd afgevoerd. De gemeente Rheden heeft de aanpak van zwerfafval hoog op haar prioriteitenlijst staan. Helaas betreft het een gecompliceerd en vooral omvangrijk probleem en zijn onze middelen gelimiteerd. Daarom organiseert de gemeente een aantal bijeenkomsten voor bewoners over zwerfafvalproblematiek.

Onze wijk Dieren-West was relatief schoon. Toch zijn 15 vuilniszakken ingezameld. Bijzondere vondsten waren een volle whiskyfles, een vol pakje sigaretten en een taartschep. Ook werden er volle voedselverpakkingen gevonden. Helaas, vermoedelijk uit het nabij gelegen buurtkastje gehaald.

oOo

De eerste Opschoondag Dieren-West in 2019
Zaterdag 23 maart 2019 was het Landelijke Opschoondag. Claudia van den Elsen, wijkbewoonster Dieren-West was zeer begaan met dit initiatief en heeft andere wijkbewoners uitgenodigd om gezamenlijk Dieren-West in te gaan om het zwerfafval op te ruimen.
Er was veel animo in de wijk. Ruim 40 vrijwilligers melden zich om 9.30 uur aan bij Polysport aan de Admiraal Helfrichlaan te Dieren. Onder het genot van een kop koffie of thee kreeg men uitleg over de werkzaamheden en werden prikstokken en plasticzakken uitgedeeld die de gemeente Rheden ter beschikking had gesteld.

Opschoondag 2019

In groepjes vertrokken de vrijwilligers om het zwerfafval in Dieren-West te verzamelen. Vele zakken met sigarettenpeuken, blikjes, lege bier- en wijnflessen, papier, resten van vuurwerk, plastic en nog veel meer werden gevuld. Rond 11.30 uur werd een einde gemaakt aan de zoektocht naar zwerfvuil. 
Trots werd er geposeerd bij de vele zakken vuil, voor een groepsfoto. Er waren gedurende de ochtend ook al veel zakken vuil in de wijk opgehaald door de gemeente Rheden. Iedereen kon daarna nog even bijpraten onder het genot van een kopje koffie.

Initiatiefneemster Claudia van den Elsen was blij verrast met de grote opkomst en is van plan in 2020 opnieuw een Opschoondag in Dieren-West te organiseren. Helaas kon de Landelijke Opschoondag die altijd op de 3de zaterdag in maart wordt gehouden in verband met de Covid-19-crisis niet doorgegaan.

Voor een reactie klik hier.