In de week van 6 februari 2023 is er op verschillende plekken in de wijk, en op verschillende tijdstippen (maar altijd ’s nachts), een verdachte man gesignaleerd. Deze man lijkt op zoek te zijn naar “interessante auto’s”.
Zijn werkwijze lijkt op de manier waarop georganiseerde, voornamelijk Oost-Europese, autocriminelen te werk gaan. Hierbij worden verkenners op pad gestuurd om in een wijk op zoek te gaan naar gewilde auto’s. Daarna komen, vaak op een later tijdstip (dagen, weken), gespecialiseerde “monteurs” om de auto’s vakkundig te ontdoen van onderdelen.
Moderne auto’s zijn vaak zodanig beveiligd dat het niet mogelijk is om de hele auto te stelen, maar onderdelen die duizenden euro’s kosten leveren ook voldoende op. Denk aan koplampunits, airbags, stuurinrichtingen, katalysatoren.
Hierbij wordt vaak misbruik gemaakt van een beveiligingsgat in het gebruik van zogenoemde “contactloze sleutels” (in het Engels: “keyless entry”). Hiermee is het mogelijk om zonder een fysieke actie (knopje indrukken) een auto te ver- en ontgrendelen. Veel moderne auto’s bieden deze optie.
Zulke sleutels werken op de volgende manier: bij het hanteren van de deurhandel van de auto stuurt deze een signaal naar de autosleutel. Als de sleutel het signaal van de auto herkent stuurt deze een ander signaal terug naar de auto. Als ook deze de sleutel herkent is de validatie compleet en ontgrendelt de auto de deur. Omdat dit signaal vrij zwak is heeft het vaak maar een beperkt bereik van hooguit een paar meter.
Omdat veel mensen hun autosleutels bij de voordeur bewaren hebben criminelen een slimme methode bedacht om auto’s met keyless entry open te maken zonder dat ze eerst de sleutel hoeven te stelen: één persoon staat in de buurt van de voordeur met een signaalversterker, de ander staat bij de auto. Zodra de deurhandel wordt gehanteerd stuurt de auto het signaal uit naar de sleutel. Normaal gesproken zou dit niet werken omdat de sleutel zich te ver van de auto bevindt, maar de signaalversterker versterkt het signaal zodanig dat de sleutel toch het signaal kan oppikken en een signaal kan terugsturen naar de auto. De auto denkt dat de sleutel in de buurt is en ontgrendelt de deur.
De criminelen kunnen zich vervolgens, zonder gebruik van enig fysiek geweld, toegang tot de auto verschaffen. LET OP: deze manier van inbraak is niet altijd (volledig) verzekerd!
Wat kunt u doen om deze werkwijze tegen te gaan?
- Soms kan keyless entry tijdelijk worden uitgezet door de vergrendelknop op de sleutel tweemaal in te drukken. Check de handleiding van uw auto om te zien of dat ook voor uw model werkt.
- Sleutels van sommige merken schakelen zelf keyless entry uit op basis van een interne bewegingssensor: als de sleutel enige tijd niet bewogen heeft, schakelt het systeem zichzelf uit.
- Permanent uitschakelen kan vaak alleen via de dealer.
- Bewaar de sleutel in een volledig metalen blik of doosje, of een “RFID blocker”, om signalen van en naar de sleutel te blokkeren.
Algemene tips:
- Let op voor verdachte situaties en omstandigheden, zoals onbekende auto’s in de wijk op rare tijdstippen. Als u de situatie niet vertrouwt, bel de politie. Benader verdachte personen niet zelf!
- Wordt lid van één van onze WhatsApp groepen. Op die manier kunnen verdachte situaties snel gedeeld worden met buren.