Begroting gericht op de toekomst
Na een periode waarin veel gesprekken zijn gevoerd met onder andere organisaties, vrijwilligers en ondernemers heeft het college van B&W van de gemeente Rheden de begroting 2025 – 2028 aangeboden aan de gemeenteraad. Het is een begroting die laat zien dat er keuzes gemaakt moeten worden. Keuzes die moeilijk zijn en tegelijkertijd ook nodig om in de toekomst te kunnen blijven bouwen aan de Rhedense samenleving.
Het college heeft de afgelopen weken en maanden een enorme betrokkenheid gezien bij inwoners. Zoveel organisaties, vrijwilligers en ondernemers zetten zich in voor de Rhedense samenleving en hebben oog voor elkaar en de inwoners. Het college waardeert dat enorm! Zij zag begrip voor de financiële situatie, de uitdaging waarvoor de gemeente staat en bereidheid om mee te denken en mee te werken aan een sterke sociale basis.
De gemeente Rheden realiseert zich dat er een grote omslag in denken en doen nodig is, dat er buiten de gebaande paden gedacht moet worden. En dat het nodig is kritisch te blijven kijken naar alle uitgaven en de mogelijkheden om deze te beperken.
De juiste dingen blijven doen: Ondanks de financiële beperkingen blijft het college inzetten op de ambities uit het coalitieakkoord ‘Groener, Socialer en Dichterbij.’ En geeft zij met deze programmabegroting aan toch perspectief te kunnen bieden om de juiste dingen te blijven doen voor de gemeente en haar inwoners. Woningbouwversnelling, behoud van de financiële bestaanszekerheid en hechtere samenwerking met inwoners zijn belangrijke thema’s. Daarnaast zet de gemeente in op een compactere organisatie die beter past bij de snel veranderende samenleving.
De begroting zoals die aan de gemeenteraad is aangeboden laat een positief resultaat zien in de jaren 2025, 2027 en 2028. Voor het jaar 2026, het eerste jaar waarin gemeenten landelijk minder geld vanuit het rijk ontvangen, voorziet de begroting nog een tekort.
Besluitvorming gemeenteraad: De gemeenteraad besluit op 5 november over de begroting. Voordat de raad dat doet, is er op donderdagavond 3 oktober een inspreekavond voor onder andere inwoners, organisaties en verenigingen. Op 15 oktober bespreekt de raad de begroting in de voorbereidende raadsvergadering.
Bijstelling op eerdere maatregelen:
Wethouder Gea Hofstede, Sociale Basis, geeft aan: “De betrokkenheid en de inzet van al die organisaties, ondernemers en vrijwilligers doen ertoe, het is het cement van de Rhedense samenleving. En dat cement willen we graag behouden.”
Wethouder Dorus Klomberg, Financiën, vult aan: “Daarom hebben wij besloten om in de begroting 2025 – 2028 een positieve bijstelling te doen op de eerder voorgestelde maatregelen rondom de thema’s Bestaanszekerheid en Sociale Basis. Zo verwachten wij perspectief te bieden om samen te kunnen blijven werken aan de Rhedense Samenleving.”
0OO0
Gratis wegbrengen puin en onbehandeld/ongeverfd hout
De verwerkingskosten van puin en ongeverfd hout zijn het laatste jaar gedaald. Dat is de reden dat college van B&W heeft besloten dat inwoners per 1 januari 2024 dit afval gratis weg kunnen brengen.
Sinds 2020 maken inwoners van de gemeente Rheden gebruik van het Recycleplein in Doesburg voor het wegbrengen van grof huishoudelijk afval. Het plein zit aan de Parallelweg Den Helder 4 in Doesburg en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag (donderdag en vrijdag tot 19.00 uur).
Naast het genoemde puin en ongeverfd hout zijn er nog meer afvalsoorten die gratis weggebracht kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld autobanden (zonder velg), bakolie en frituurvet, batterijen, elektrische apparaten, glazen flessen en potjes, groen- en snoeiafval, kunststof tuinmeubelen, metaal, papier en karton, oud ijzer, piepschuim en tapijt. Herbruikbare goederen kunnen gratis naar een kringloopwinkel van 2Switch.
Door de marktontwikkeling is het verwerkingstarief van zowel puin als onbehandeld/geverfd hout veranderd. Voor puin is het erg laag en onbehandeld/geverfd hout zorgt zelfs voor opbrengsten. De verwachting is dat dit op langere termijn zo zal blijven.
Ook andere gemeentes, zoals Doesburg en Bronckhorst, maken gebruik van het Recycleplein in Doesburg. Het afvalverwerkingsbedrijf Circulus beheert en exploiteert het plein. De samenwerking met de gemeente Doesburg en Circulus betekent dat kosten gedeeld worden en de openingstijden verruimd zijn. Uit een gehouden enquête blijkt dat het plein goed wordt bezocht en dat inwoners tevreden zijn over het plein.
Ronald ter Hoeven, wethouder afval: “Het gratis wegbrengen van puin en onbehandeld hout past bij ons uitgangspunt: de vervuiler betaalt. Dat betekent dat onze inwoners niet meer betalen dan nodig is. Daarnaast hoop ik dat deze gratis tarieven ervoor zorgen dat inwoners de weg naar Doesburg nog beter weten te vinden als het gaat om het wegbrengen van grof huishoudelijk afval.”.Kijk voor meer info over het recycleplein op Inwoners Rheden welkom op Recycleplein Doesburg | Circulus
oOOo
Meldingen in de openbare ruime vanaf nu met de Fixi-app.
Is er een lantaarnpaal stuk? Zorgt een losse stoeptegel voor onveilige situaties? Deze en andere meldingen in de openbare ruimte kunnen inwoners vanaf 15 december 2021 heel simpel doen via de website of met de Fixi-app op de smartphone.
Meldingen doen gaat vanaf nu een stuk gemakkelijker. Melders zien een kaartje van de omgeving en kunnen hierop gemakkelijk aangeven om welke plek het gaat. Ook is er heel snel te zien of de melding al is gedaan, en of er andere meldingen zijn in de omgeving. Melders kunnen de omschrijving invullen, eventueel een foto uploaden en de melding is gedaan.
Ook de voortgang is goed te volgen via Fixi. De melder wordt op de hoogte gehouden over de afhandeling van zijn melding, maar kan dit ook gemakkelijk zelf zien.
Ook voor de medewerkers van de gemeente Rheden heeft het werken met Fixi veel voordelen. Zowel de medewerkers van het Klant Contactcentrum als de handhavers hebben een beter overzicht van de meldingen en de voortgang. Zo kunnen ook zij inwoners beter en sneller helpen. Meer info is te vinden op www.rheden.nl/fixi.
oOOo