oOOo
Gemeente Rheden maakt robuuste keuzes voor financiële stabiliteit
De gemeente Rheden staat, net als vele andere gemeenten, voor aanzienlijke financiële uitdagingen. De komende jaren lopen de tekorten van de gemeente op tot zo’n 13 miljoen euro in 2028. De oplopende kosten komen voornamelijk door een uitbreiding van de gemeentelijke taken, prijsstijgingen en een toenemende behoefte aan zorg voor de inwoners. Deze kosten worden onvoldoende gecompenseerd door het Rijk en de inkomsten van het Gemeentefonds dalen. Daarom moet de gemeente fundamentele keuzes maken om de begroting in balans te brengen. In de Kadernota 2025-2028 worden maatregelen voorgesteld om de tekorten zoveel mogelijk te beperken.
Wethouder Financiën Dorus Klomberg zegt hierover: ”We moeten keuzes maken om financieel stabiel worden. Iedereen in Rheden zal dat helaas merken. Bezuinigingen en lastenverhogingen zijn onvermijdelijk. Hoewel dit een landelijk probleem is, heel veel gemeenten kampen met dezelfde uitdagingen, ligt de verantwoordelijkheid om het lokaal op te lossen bij ons. We maken bewuste keuzes om de inkomsten en uitgaven in balans te brengen, met oog voor het sociale welzijn van onze inwoners. We blijven inzetten op de basiskenmerken van het coalitieakkoord “Groener, Socialer, Dichterbij.”
De Kadernota bevat de kaders, denkrichtingen en voorstellen voor wat de gemeente in de jaren 2025 tot en met 2028 wil bereiken. Ondanks de financiële tegenslag wil het college met deze kadernota ook perspectief bieden voor de gemeente die we wél willen zijn. Het coalitieakkoord blijft hierin leidend. Dat wil zeggen dat de gemeente blijft inzetten op behoud van onze biodiversiteit en het nemen van klimaatmaatregelen, ook met beperktere middelen (Groener). Bovendien blijft de inwoner centraal staan en blijft de gemeente investeren in de relatie met inwoners en de lokale economie (Dichterbij).
De gemeente Rheden blijft heel bewust inzetten op de integrale wijkaanpak, woningbouwversnelling en het stimuleren en versterken de sociale basis (Socialer). Daarentegen wordt bijvoorbeeld voorgesteld de subsidie voor de preventie van gezondheid stop te zetten en de inkomensgrens voor de Gelrepas te verlagen naar het minimuminkomen.
De gemeente kijkt ook naar de omvang van de ambtelijke organisatie en heeft organisaties waarmee in de regio wordt samengewerkt opdracht gegeven ook kritisch naar de eigen organisatie en taakuitvoering te kijken. Tot slot worden aan de Raad voorstellen tot het verhoging van de lokale lasten, waaronder de OZB, voorgelegd. De OZB wordt op het niveau gebracht van het Gelders gemiddelde, dat betekent een verhoging van 20%.
Minder inkomsten, stijgende uitgaven
Vanaf 2026 worden de jaarlijkse inkomsten met 6-8 miljoen euro verlaagd als gevolg van een verandering in de uitbetaling vanuit het Gemeentefonds. Een ontwikkeling waar alle gemeenten mee te maken hebben. Voor de gemeente Rheden betekent dit dat er een gat ontstaat tussen hoeveel geld er nodig is en hoeveel geld er binnenkomt. Daarom is het noodzakelijk om nu al stappen te ondernemen. Wethouder Klomberg benadrukt: “We kunnen niet stilzitten. Ook in 2024 zien we al dat de inkomsten de uitgaven niet compenseren. Als we nu geen actie ondernemen, verliezen we de grip onze begroting.”
Begin juli besluit gemeenteraad over bezuinigingen
De gemeenteraad van Rheden besluit begin juli over de Kadernota 2025-2028. Zodra duidelijk is op welke wijze de gemeente moet bezuinigen, zullen de veranderingen stapsgewijs worden ingevoerd. In de begroting 2025 zal duidelijk worden welke stappen dat zijn.
0OO0
Gelrepas
De gemeente vindt het belangrijk dat haar inwoners actief zijn & blijven op gebied van sport, cultuur & recreatie. Om inwoners met een laag inkomen daarbij te ondersteunen is er de Gelrepas. Met deze gratis pas hebben inwoners een persoonlijk tegoed dat bij verschillende aanbieders van activiteiten (denk aan sportscholen, clubs, verenigingen maar ook Burgers Zoo, het Openluchtmuseum, theater of bisocoop) besteed kan worden. De gemeente sluit daarom ook doorlopend nieuw aanbod op de pas aan, zowel regionaal als lokaal. Alle leden van het gezin krijgen hun eigen pas met tegoed, wat een jaar geldig is. Ieder nieuw pasjaar ontvangt men ook nieuw tegoed. Meer info over de pas vindt u op Gelrepas en in de folder in de bijlage.
Het gebruik onder seniore inwoners (ouder dan 67 jaar) is erg laag. Als zij al een pas hebben besteden zij over het algemeen maar weinig tegoed. We zien als gemeente graag dat ook deze doelgroep zo optimaal mogelijk van de pas gebruik maakt. We proberen daarom via verschillende kanalen o.a. STICHTING STOER en de buurthuizen) extra bekendheid aan de Gelrepas te geven.
oOOo
Gratis wegbrengen puin en onbehandeld/ongeverfd hout
De verwerkingskosten van puin en ongeverfd hout zijn het laatste jaar gedaald. Dat is de reden dat college van B&W heeft besloten dat inwoners per 1 januari 2024 dit afval gratis weg kunnen brengen.
Sinds 2020 maken inwoners van de gemeente Rheden gebruik van het Recycleplein in Doesburg voor het wegbrengen van grof huishoudelijk afval. Het plein zit aan de Parallelweg Den Helder 4 in Doesburg en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag (donderdag en vrijdag tot 19.00 uur).
Naast het genoemde puin en ongeverfd hout zijn er nog meer afvalsoorten die gratis weggebracht kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld autobanden (zonder velg), bakolie en frituurvet, batterijen, elektrische apparaten, glazen flessen en potjes, groen- en snoeiafval, kunststof tuinmeubelen, metaal, papier en karton, oud ijzer, piepschuim en tapijt. Herbruikbare goederen kunnen gratis naar een kringloopwinkel van 2Switch.
Door de marktontwikkeling is het verwerkingstarief van zowel puin als onbehandeld/geverfd hout veranderd. Voor puin is het erg laag en onbehandeld/geverfd hout zorgt zelfs voor opbrengsten. De verwachting is dat dit op langere termijn zo zal blijven.
Ook andere gemeentes, zoals Doesburg en Bronckhorst, maken gebruik van het Recycleplein in Doesburg. Het afvalverwerkingsbedrijf Circulus beheert en exploiteert het plein. De samenwerking met de gemeente Doesburg en Circulus betekent dat kosten gedeeld worden en de openingstijden verruimd zijn. Uit een gehouden enquête blijkt dat het plein goed wordt bezocht en dat inwoners tevreden zijn over het plein.
Ronald ter Hoeven, wethouder afval: “Het gratis wegbrengen van puin en onbehandeld hout past bij ons uitgangspunt: de vervuiler betaalt. Dat betekent dat onze inwoners niet meer betalen dan nodig is. Daarnaast hoop ik dat deze gratis tarieven ervoor zorgen dat inwoners de weg naar Doesburg nog beter weten te vinden als het gaat om het wegbrengen van grof huishoudelijk afval.”.Kijk voor meer info over het recycleplein op Inwoners Rheden welkom op Recycleplein Doesburg | Circulus
oOOo
Meldingen in de openbare ruime vanaf nu met de Fixi-app.
Is er een lantaarnpaal stuk? Zorgt een losse stoeptegel voor onveilige situaties? Deze en andere meldingen in de openbare ruimte kunnen inwoners vanaf 15 december 2021 heel simpel doen via de website of met de Fixi-app op de smartphone.
Meldingen doen gaat vanaf nu een stuk gemakkelijker. Melders zien een kaartje van de omgeving en kunnen hierop gemakkelijk aangeven om welke plek het gaat. Ook is er heel snel te zien of de melding al is gedaan, en of er andere meldingen zijn in de omgeving. Melders kunnen de omschrijving invullen, eventueel een foto uploaden en de melding is gedaan.
Ook de voortgang is goed te volgen via Fixi. De melder wordt op de hoogte gehouden over de afhandeling van zijn melding, maar kan dit ook gemakkelijk zelf zien.
Ook voor de medewerkers van de gemeente Rheden heeft het werken met Fixi veel voordelen. Zowel de medewerkers van het Klant Contactcentrum als de handhavers hebben een beter overzicht van de meldingen en de voortgang. Zo kunnen ook zij inwoners beter en sneller helpen. Meer info is te vinden op www.rheden.nl/fixi.
oOOo