Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche (PV) panelen genoemd, zijn apparaten die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere zonnecellen, meestal gemaakt van silicium, die het licht opvangen en omzetten in elektrische energie.

Hier zijn enkele belangrijke punten over zonnepanelen:

  • Werking: Zonnecellen in de panelen vangen fotonen (lichtdeeltjes) op, waardoor elektronen in beweging komen en een elektrische stroom wordt opgewekt.
  • Duurzaamheid: Zonnepanelen zijn een vorm van duurzame energie, omdat ze gebruik maken van de onuitputtelijke energie van de zon.
  • Installatie: Een standaard zonnepaneel heeft meestal een afmeting van ongeveer 1,8 m² tot 2,3 m² en kan tussen de 350 en 600 wattpiek (Wp) aan energie opwekken.
  • Voordelen: Ze helpen niet alleen om de energierekening te verlagen, maar dragen ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Op dit moment kennen we nog de salderingsregeling. De salderingsregeling voor zonnepanelen stelt eigenaren in staat om de elektriciteit die ze zelf opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, te verrekenen met hun eigen verbruik. Dit betekent dat je alleen betaalt voor het netto verbruik, dus het verschil tussen de hoeveelheid stroom die je afneemt en de hoeveelheid die je teruglevert. De stroom die je opwekt met je panelen wordt eerst in je eigen huis gebruikt, bijvoorbeeld voor de wasmachine, de afwasmachine of het opladen van je auto. Het overschot aan opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Hier zijn enkele belangrijke punten over de salderingsregeling:

  • Terugleveren: Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan je op dat moment gebruikt, lever je het overschot terug aan het net.
  • Verrekening: De teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die je van je energieleverancier afneemt. Dit heet salderen.
  • Voordelen: Je betaalt alleen belasting over het netto verbruik, wat de kosten van zonnepanelen sneller kan terugverdienen. Je gebruikt eerst je eigen opgewekte energie, daarna pas van het elektriciteitsnet.

Het kabinet Rutte IV was van plan om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, maar dit voorstel is verworpen door de Eerste Kamer, waardoor de regeling voorlopig blijft bestaan. Op dit moment bestaat er onzekerheid over het voortbestaan van de salderingsregeling. In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet (mei 2024) staat dat de regeling per 1-1-2027 wordt gestopt, zonder dat er sprake is van afbouw. Wel moet dit voorstel nog door de Tweede- en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Daarnaast krijgen steeds meer bezitter van zonnepanelen te maken met terugleverkosten aan de energieleverancier. Dit alles beïnvloed de terugverdientijd van je zonnepanelen. Er is veel onzekerheid. Het is verstandig om je gedegen te laten informeren over de aanschaf van zonnepanelen. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract goed na te gaan wat de terugleverkosten bij de verschillende energieleverancier zijn.

Evaringen vanuit de wijk:
Marc ven der Burgh, een van onze wijkbewoners, heeft zijn ervaringen met de zonnepanelen op zijn woning met ons gedeeld.