Zonnepanelen combineren met een sedumdak

We spraken met Marc van der Burght die op zijn woning zonnepanelen heeft gecombineerd met een groen sedumdak:

Marc, waarom hebben jullie gekozen voor een groen sedumdak en zonnepanelen?

Ik ben met mijn gezin eind 2018 in de wijk komen wonen. Onze woning heeft alleen maar platte daken op drie verdiepingen, in totaal 90 m2. Dat leek ons zeer geschikt voor groene daken en het bovenste dak geschikt voor zonnepanelen. Een groen dak heeft vele voordelen die wij belangrijk vinden. Het wordt minder heet op het dak, het bespaart energie, regenwater wordt vastgehouden en langzaam afgevoerd en het brengt de natuur dichterbij (bloemen, insecten). Met de zonnepanelen kunnen we onze eigen duurzame stroom opwekken. Het groene dak zorgt met haar verkoelende werking ook voor een betere opbrengst van de zonnepanelen.

Waarom vinden jullie dat belangrijk?

We willen graag ons steentje bijdragen aan het tegengaan van de klimaatverandering door zoveel mogelijk energie te besparen, door onze eigen duurzame stroom op te wekken en door zoveel mogelijk natuurlijk groen op en bij ons huis.

Hoe zijn jullie aan de slag gegaan?

We hebben eerst de bitumen dakbedekking schoongemaakt en er zelf een EPDM dakbedekking op aangebracht. Het bitumen dak was namelijk 20 jaar oud en er was al een kleine lekkage geweest. Ook heb ik nagevraagd in de buurt bij mensen met een zelfde huis die ook zonnepanelen hebben. Zij vertelden dat ze ook de dakbedekking hadden vervangen. Op het bovenste dak zijn de zonnepalen gekomen. En tussen de panelen en op de andere daken hebben we zelf het groene sedumdak aangebracht.

Hoe hebben jullie het verder aangepakt en voor welke leveranciers hebben jullie gekozen?

We hebben ons laten adviseren en helpen door de gemeente Rheden en het energieloket van de gemeente (Energieloket Midden-Gelderland). Via de gemeente en het energieloket konden we meedoen met een collectieve inkoopactie van zonnepanelen. Hierover kregen we een brief en er was een bijeenkomst over de actie in Theothorne. In deze actie was Bongo als leverancier van de zonnepanelen geselecteerd. Na aanmelding kregen we een voorlopige offerte van Bongo. En na een dakschouw  een definitieve offerte. Na onze opdracht werd het zonnestroomsysteem aangelegd.

Tijdens een Dieren-West wijkdag in de zomer van 2019 werden we geïnspireerd om aan de slag te gaan met het vergroenen en klimaatvriendelijk maken van onze woning en tuin. Bij de Ontmoetingskerk stond de “Ik Buurt Mee Keet” van de gemeente.  Hier kregen we veel informatie en konden we ons inschrijven voor een groene dakschouw (door Meer Groene Daken), voor een infiltratieput (om het regenwater af te koppelen van de riolering) en voor een bijenboom en vleermuis- en vogelkastjes (voor meer biodiversiteit).

Na de groene dakschouw kregen we van Meer Groene Daken een offerte voor een groen sedumdak, waarin al rekening was gehouden met 25% subsidie van de gemeente Rheden. Na onze opdracht kregen we de materialen thuisgestuurd met een duidelijke aanleginstructie en hebben we het groen dak zelf aangelegd.

Hoe ziet zo’n groen sedumdak systeem eruit?

Het is een lichtgewicht systeem. Als de draagkracht van het dak voldoende is voor het gewicht van een volwassen persoon, dan is de draagkracht ook voldoende voor het groene dak. Het systeem bestaat uit drie matten (een drainagemat, een substraatmat en een sedummat met 8-12 soorten). Het systeem kan 31 liter water per m2 bufferen en het heeft een maximaal gewicht van 45 kg per m2. 

Jullie hebben nu ervaring, zijn er nog aandachtspunten die je wilt meegeven?

Zorg dat je de drainage- en substraatmatten een paar dagen eerder krijgt dan de sedummatten, zeker bij een groot dak zoals wij hebben. Zo kan je eerst rustig de basis van het systeem aanleggen. En kan je op de dag van levering van de sedummatten deze gelijk leggen. Je krijgt deze matten namelijk opgerold geleverd en hoe korter deze opgerold zijn hoe beter voor de kwaliteit van de sedumplantjes. 

Bij het plaatsen van zonnepanelen zorg dan dat eerst de drainagematten worden gelegd, dan de zonnepanelen en dan tussen de panelen de substraat- en sedummatten leggen.

En hoe bevalt het?

Ja, schitterend! Het groene dak is heel mooi geworden! We merken dat het koeler is op het dak en we zien veel bloemen, bijen en hommels op het dak! Ook de zonnepanelen doen het perfect en leveren heel veel stroom op!

Marc op zijn prachtige sedumdak
Scroll naar boven