Energietransitie Dieren-West

De energietransitie betekent voor de inwoners van een Nederlandse gemeente en specifiek voor de wijk Dieren-West een aantal belangrijke veranderingen en kansen. Hier zijn enkele specifieke aspecten:

  1. Aardgasvrijheid: Gemeenten streven naar een aardgasvrije toekomst, wat betekent dat huizen en gebouwen worden aangepast om op andere manieren te verwarmen, zoals met warmtepompen en zonnepanelen.
  2. Elektrische voertuigen: Er wordt gestreefd naar een grotere acceptatie en gebruik van elektrische voertuigen, met meer laadpalen en ondersteuning voor elektrische mobiliteit.
  3. Besparingen: Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, kunnen er op de lange termijn besparingen worden gemaakt door minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.
  4. Milieu en gezondheid: Minder luchtvervuiling en een verbeterde luchtkwaliteit, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

  1. Pilotwijk: Dieren-West is uitgekozen als pilotwijk voor de energietransitie door de gemeente Rheden. Dit betekent dat de wijk een voorbeeldfunctie heeft en specifieke projecten en initiatieven kan lanceren1
  2. Samenwerking: Bewoners, woningcorporaties en andere belanghebbenden werken samen aan het maken van een wijkuitvoeringsplan om de wijk aardgasvrij te maken.
  3. Duurzaamheid: Er zijn verschillende projecten gaande om de wijk duurzamer te maken, zoals isolatie van woningen, het gebruik van zonnepanelen en energiebespaarkastjes.
  4. Gezamenlijke inspanningen: Bewoners zijn actief betrokken bij het maken van de wijk aardgasvrij en werken samen aan een prettige leefomgeving.

Iedere gemeente heeft een Transitievisie Warmte voor de hele gemeente opgesteld. Daarop volgend wordt er per wijk een wijkuitvoeringsplan (WUP) beschreven.

De energietransitie is een kans om een duurzamere toekomst te creëren, maar ook een uitdaging die veel inzet en geduld vereist. Heb je specifieke vragen over de energietransitie? Neem contact op met de werkgroep Duurzaam Dieren-West

Scroll naar boven