Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo
Een buitenkansje! Je kunt een fiets, mobiele telefoon of televisie kopen voor een hele lage prijs. Dan is het zaak goed op te passen. Het is namelijk heel goed mogelijk, dat dit gestolen spullen zijn.
Je bent strafbaar als je gestolen spullen koopt terwijl je had kunnen bedenken dat ze gestolen zijn. Dit noemen we heling.
Hoe kun je herkennen dat spullen mogelijk gestolen zijn?
- De prijs is te mooi om waar te zijn.
- De verkoper geeft ontwijkende antwoorden op de vraag naar de herkomst.
- De originele verpakking ontbreekt.
- Een aankoopbon, gebruiksaanwijzing of garantiebewijs ontbreekt.
- De verkoper wil geen serienummer geven.
- De verkoper wil geen contactgegevens geven.
Controleren of spullen gestolen zijn
Politie, gemeenten en rijksoverheid werken actief aan het bestrijden van heling. Als verkopen niet meer lukt, zijn inbraak en diefstal voor de dief minder aantrekkelijk. En zijn we allemaal veiliger.
Op de website Stop Heling of met de Stop Heling app kun door het invoeren van het serienummer nagaan of er sprake is van gestolen spullen. Als dat het geval lijkt te zijn kun je dat door een druk op een knop eenvoudig melden bij de politie.
Registreren van jouw spullen
Het lijkt misschien veel werk om je waardevolle spullen te registreren. Maar zo’n checklist maken is heel handig. Met de Stop Heling app van de rijksoverheid kun je de serienummers (zie Registreer je spullen) vastleggen. Ook eigendommen zonder serienummer kun je met een foto in de app vastleggen.
Diefstal: doe aangifte; De kans is groter dat je je spullen na diefstal terugkrijgt, als je ze tijdens de aangifte bij de politie goed kunt omschrijven. Ook bij brand heb je een goed overzicht van wat er verloren is geraakt. Zo kun je je verzekeraar eenvoudig informeren. De gegevens in de Stop Heling app kun je daarbij gebruiken. Die gegevens worden door de politie opgenomen in de database van Stop Heling. Een koper kan dan nagaan of spullen zijn gestolen.
Zo werken wij samen met de politie aan het terugdringen van diefstal en inbraak.