Veel mensen kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. De redenen hiervoor kunnen van verschillende aard zijn. Het kan zijn dat werk en gezin erg veel tijd vergen en men tuinonderhoud dan liever uit de weg gaat, dat de leeftijd meespeelt in het onderhouden van een tuin, dat men het idee heeft dat je veel verstand van beplanting moet hebben, dat het duur is. Stuk voor stuk allemaal begrijpelijke redenen om te kiezen voor meer tegels en grind, kortom: een grijze tuin.
Dat is jammer en in deze tijd waarin de klimaatverandering helder wordt ook geen duurzame keuze meer.
Warmte: Zo was er de warmte in de zomer van 2019 en de hitte in augustus dit jaar. Het zal niet de laatste warme zomer, of laatste hittegolf zijn geweest… Warmte blijft veel langer hangen wanneer u een grijze tuin heeft. De temperatuur loopt veel sneller op omdat tegels en stenen die warmte veel meer absorberen dan planten, struiken en bomen. Het groen heeft een verkoelende werking op warme zomerdagen door de verdamping via de bladeren en er is veel meer natuurlijke schaduw. Wist u dat tijdens warme zomerdagen het in de schaduw onder een boom soms wel 10-15 graden koeler kan zijn?
Water: Heeft u ook al gemerkt dat tijdens forse regenbuien het water niet goed wegloopt? Wanneer u veel tegels in uw tuin heeft, soms zelfs nog in beton gelegd, dan kan het water gewoon niet weg en stroomt het riool in. Er zijn al voorbeelden van enorme wateroverlast doordat de riolen het niet aankunnen. Hoe fijn is het niet als het water gewoon weg kan zakken in de grond? Groen vaart daar wel bij!
Koolstof: In de New York Times werd een wetenschappelijk rapport aangehaald waaruit bleek dat de aarde in je tuin een grote hoeveelheid koolstof kan opslaan waarmee jouw tuin een fantastische aanwinst kan zijn in de strijd tegen de klimaatverandering.
Verlies van natuur: Doordat er voor insecten en vogels niet veel meer te vinden is in een grijze tuin trekken ze weg wat een gemis aan biodiversiteit gaat opleveren. Met wat meer groen in uw tuin biedt u bijvoorbeeld vogels voedsel en beschutting, een plaatsje om te nestelen. Planten en bloemen trekken insecten aan, dit helpt het voortbestaan van bijen en vlinders. Maar ook kikkers, padden, egels scharrelen graag rond in een groene tuin en zijn van belang voor een evenwichtig ecosyteem zowel voor je tuin als voor je omgeving. Met een groene tuin lever je een belangrijke bijdrage aan het behoud van natuur.
Daarnaast biedt een tuin privacy, werkt geluiddempend, geeft ontspanning, biedt een zeer verantwoorde work-out, verhoogt de concentratie wanneer je vanuit je werkplek naar groen kunt kijken, vermindert stress….het is echt waar:
Groen maakt gelukkig!