Inbreng uit de wijk

De beste methode voor warmte-isolatie van een huis
(volgens ‘google’ en de rijksoverheid)
door Harm Boertien

N.b.: hieronder staat het resultaat van een zoektocht op internet naar hoe men het best kan isoleren. Wat gevonden is, is niet zonder meer een weergave van het standpunt van de schrijver van dit stuk! Het is een inleiding om de problemen te overdenken.

“de beste methode voor warmte-isolatie van een huis” opzoeken via google leidt tot het zoeken op internet met het resultaat:

Google geeft dan o.a. De volgende ‘verwante zoekopdrachten’:
5 tips om de isolatie van je huis te verbeteren
huis isoleren tegen warmte
wat is het beste
warmte-isolatie
isoleren en besparen
plafond isoleren
isolatie-info
beste vloerisolatie
huis isoleren tips
woningisolatie

Daarnaast krijg je ook tips als:
http://www.hoe-koop-ik.nl/isolatie/huis-isoleren/tips
woningisolatie
– manieren om woning te isoleren! – geas energiewacht , met bijbehorende link:
https://www.geas.nl/kennisbank/woningisolatie/manieren-van-isoleren/
https://www.bouwenwonen.net/artikel/manieren-om-uw-woning-te-isoleren met bijbehorende link:
manieren om uw woning te isoleren – bouwenwonen.net
je huis isoleren en geld besparen | energie | consumentenbond met bijbehorende link:
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/huis-isoleren

Opmerkingen bij de gevonden tips (h.b.)
Veel zoekresultaten zijn gebaseerd op het aanbod van bedrijven die bij warmte-isolatie hun manier van isoleren aanprijzen. Datgene wat ze aanprijzen moet wel passen bij de woning die men wil isoleren. Bij de adviezen die men geeft, zijn in het algemeen niet de ligging van het huis, de eigenschappen van vloeren, muren, ventilatiemogelijkheden, etc. Van de woning bezien, maar wel die van een ‘algemeen type woning’. Dit kan leiden tot minder goede keuzes bij woningen die daarvan afwijken.

Bekijk tips om de isolatie van je huis te verbeteren (minstens vijf)
5 tips om de isolatie van je huis te verbeteren : een site (stapsgewijs) isoleren door de overheid!
Vol met tips en informatie via link https://www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/ over:
1. wat past bij mijn huis?
2. vloerisolatie aanleggen
3. bespaar met dakisolatie
4. alle verbeteropties
Via doorklikken kun je zeer veel informatie opdoen.

N.b.: bij warmte-isolatie zijn zeer veel diverse vragen te stellen. Zie: voorbeelden bij de site https://www.energiebesparendoejenu.nl/wat-past-bij-mijn-huis/ !
Deze site over energie besparen is van de overheid! Hij werkt via ‘doorklikken’. Probeer de weg niet kwijt te raken. Anders weer opnieuw beginnen.

Vraag 1. Wat past bij mijn huis? Kies je woning en ontdek jouw eerste stap bij:
a. Appartement of flat
b. Tussenwoning
c. Hoek of 201 kapwoning
d. Vrijstaande woning

Vraag 2. Is mijn woning geschikt om te gaan isoleren?
Check of vloerisolatie mogelijk is.
a. Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen.
b. Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Ook dan kun je de vloer isoleren. Door bijvoorbeeld de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf te isoleren.

Voorbeeld: tips vloerisolatie
( https://www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/vloerisolatie/#leesmeer )
1. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer levert meer besparing en comfort op dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarden). Lees hieronder meer over bodemisolatie .
2. Ga je je vloer isoleren, kies dan meteen voor een goede, hoge isolatiewaarde (zogeheten rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.
3. Kies materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (hout of beton). Vraag om advies bij een isolatiebedrijf. Vrijwel alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten pur met hfk’s als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders. Kies bij gespoten pur voor hfo’s of water als blaasmiddel. Zie milieucentraal.nl voor de vergelijking van isolatiematerialen
4. Vraag het isolatiebedrijf om op de bodem van de kruipruimte een dampremmende folie van kunststof (pe) te leggen. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig en blijft het goed werken.
5. Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open. Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan.

N.b.1.: bij alle adviezen voor isolatie-mogelijkheden wordt vaak niet de achterliggende fysische theorie genoemd of uitgelegd waarop de kwaliteit van het isoleren berust. Zie bijvoorbeeld www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/vloerisolatie/#leesmeer . Vaak zijn er eenvoudiger oplossingen te geven die vrijwel even goed kunnen werken (vgl. De ramen in zweden, gebaseerd op glas en hout met louter glas, grenenhout en lucht).
N.b.2.: de adviezen zijn ‘situatie-afhankelijk’ en m.i. Niet altijd evenveel van toepassing. Voorbeeld: bekijk alle verbeteropties (rijksoverheid) ( www.energiebesparendoejenu.nl/ )
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/

[n.b.: bedenking: door deze links te gebruiken geeft de overheid veel informatie die soms situatie-afhankelijk kan zijn! Met dit in gedachten is de informatie heel goed om door te nemen!]

De link geeft over diverse soorten isolatie informatie, bijvoorbeeld:
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/gevelisolatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/vloerisolatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/dakisolatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/isolatieglas/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/biomassaketel/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/pelletkachel/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/warmtepomp/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/zonneboiler/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/zonnepanelen/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/verbruiksmanagers/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/ventilatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/aardgasvrij/
Bekijk de hierboven genoemde 12 verbeteropties
www.energiebesparendoejenu.nl/

Welke verbeteringen passen bij mijn huis?
Isolatie, warmtepomp, zonneboiler… Ik vind het moeilijk kiezen tussen al die mogelijkheden.
Wat past bij mijn huis?
Enkele feiten en overwegingen (hb)
Warmte-isolatie bij huizen
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor regelmatige verversing van lucht met behoud van zoveel mogelijk warmte. Bij alle besparingen die men hiermee bereikt, is echter gezondheid de belangrijkste factor.
Dat betekent dat er geen vochtige plekken moeten kunnen ontstaan waar zich schimmels of bacteriekolonies kunnen vormen . Het betekent verder dat er geen materiaal aanwezig moet zijn, waarin zich allerlei ziektekiemen zich kunnen ontwikkelen. Hiervoor is een goede ventilatie (met verlies van warmte) noodzakelijk: één van de belangrijkste eisen.

Dit houdt in dat er om maximaal energie te kunnen besparen er tegelijk voldoende aandacht moet zijn voor ventilatie en een juiste vochtigheidsgraad. Dit betekent ook dat men bij isoleren niet altijd een theoretisch maximaal financieel rendement kan bereiken. Bij isoleren gaat het erom een optimum te bereiken.

Bij isolatie moet de manier waarop men isoleert ‘clean’ zijn en op termijn geen verkeerde neveneffecten hebben. Dit kan alleen als men tegelijk een goede isolatie met een voor de omstandigheden optimale ventilatie organiseert.

Er moeten geen chemische reacties met vochtvorming + roestvorming tot ongewenste situaties leiden. En er moet door vocht ook geen schimmel- en bacteriewerking ontstaan. Voldoende ventilatie moet ervoor zorgen dat er geen condensatie van vocht en/of chemische werking kan ontstaan bij het isoleren/isolatiemateriaal. De atmosfeer moet kortom ‘droog’ zijn. Anderzijds kan teveel droogte in bepaalde situaties ook problemen opleveren.

Een verkeerde opzet van de isolatie leidt bij bepaalde weersomstandigheden (sterke afkoeling bijvoorbeeld) soms tot ‘condensatie in de spouw’ of in (bijna) geheel afgesloten ruimtes. Deze condens kan wanneer er geen ventilatie is tot schimmelvorming leiden en ook tot afsluiting van (kleine) openingen in de wanden.

Kortom heel vochtig weer kan o.a. Leiden tot vochtneerslag in de isolatie en zo in het isolatiemateriaal bacteriewerking veroorzaken. Dit zorgt op termijn voor een slechte(re) isolatie.

Conclusie:
Zorg er bij isoleren voor dat het isolatiemateriaal of volledig afgesloten is of kan ventileren.