Duurzaam Dieren-West

Vrijwilligers gevraagd
Sinds najaar 2018 is in Dieren een informatiecentrum voor energie besparen en duurzame energie gevestigd. Deze “Energiewinkel” wordt gerund door vrijwilligers en is in het winterseizoen iedere zaterdag geopend van 11:00 – 14:00 uur. Voor het komende seizoen zijn wij op zoek naar meerdere vrijwilligers die, samen met een collega, de winkel willen bemensen.

VACATURE medewerker energiewinkel
Voel je je betrokken bij de energietransitie en wil je mensen graag helpen bij het wegwijs maken in de vele mogelijkheden om het huis te verduurzamen, meld je dan aan via duurzaam@dieren-west.nl met je naam; telefoonnummer en e-mailadres. Voor alle vrijwilligers wordt een training georganiseerd, waarbij je in vier bijeenkomsten wordt bijgespijkerd over de verschillende mogelijkheden van verduurzamen en het werken in de winkel.

Subsidie energiebesparing eigen huis weer open
Na een tijdelijke stop gaat de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer open. Er is een subsidiepot van 84 miljoen euro beschikbaar voor wie eigenaar én bewoner is en minimaal 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen heeft uitgevoerd. De subsidie kan aangevraagd worden bij RVO.nl nadat de regeling in de Staatscourant gepubliceerd is. Dit gebeurt naar verwachting eind augustus 2019.
Meer weten? Kijk op www.rvo.nl

Brand door zonnepanelen
In de media lezen we af en toe over woningbranden die zijn ontstaan door zonnepanelen. Bij bewoners met zonnepanelen op het dak roept dat de vraag op of dit ook bij hun huis kan gebeuren. De werkgroep Duurzaam Dieren West heeft hier een kort internet onderzoek naar gedaan en heeft het volgende gevonden. In 2018 zijn er in Nederland 23 brandincidenten met zonnepanelen op woningen geweest (op een totaal van 170.000 in 2018 geïnstalleerde systemen) de kans is dus erg klein. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat met name slechte verbindingen (slecht geïnstalleerd) deze branden veroorzaken. De grootste risico’s zijn er bij z.g. in-dak systemen. In onderstaande artikelen en rapporten wordt verder ingegaan op de oorzaken en welke maatregelen u eventueel kunt nemen.

rtlnieuws, TNO zonnepanelen brand brandgevaarlijk daksysteem
rtlnieuws, zonnepanelen huizen record brand
aedes, incidenten brand zonnepanelen
rtlnieuws, Brandincidenten
rtlnieuws, vragen antwoorden brandgevaar zonnepanelen

Thermostaat gestuurde ventilatoren voor convectorput of radiatoren met lage CV-temperatuur.
door Willem van Arragon
Als je de CV-keteltemperatuur vanwege energiebesparing omlaag zet naar bijvoorbeeld 55˚ of 60˚ Celsius dan daalt het rendement van een convector in een convectorput of van een radiator flink. Het zelfde effect treedt op bij gebruik van een warmtepomp (daar is immers de systeemtemperatuur een stuk lager dan bij een conventionele CV-installatie). De oorzaak is, dat door de kleinere temperatuurverschillen tussen convector en kamerlucht de natuurlijke luchtstroming in de convectorput een stuk lager is (minder thermiek). Een oplossing om het rendement omhoog te krijgen is de toepassing van ventilatoren om de luchtsnelheid in de convectorput en langs de radiator met behulp van ventilatoren weer te verhogen. Onderstaand worden 2 oplossingen gegeven, die het probleem van de lage luchtstroming kunnen verhelpen.

In deze bijlage de stappen om deze zelf te maken.