Tips en informatie van buurtbewoners!

De energiepuzzel voor Duurzaam Dieren West

Deze pagina is bedoeld voor wijkbewoners die graag een bijdrage willen leveren op weg naar een duurzame wijk. Misschien heeft u (zeer) relevante informatie gevonden of wellicht heeft u een handige tip.

We moeten met elkaar op zoek naar de beste aanpak van de verduurzaming in onze wijk. Er zijn veel puzzelstukjes waar het energie en verduurzaming betreft dus laten we de puzzel samen maken! Bij verduurzamen hoort aandacht voor het milieu en de natuur. De klimaatverandering die nu plaatsvindt vraagt van ons een respectvolle benadering van groen en alles wat leeft. Zie onze pagina Groen in Dieren West’

Het kan zijn dat u zelf waardevolle ervaringen hebt opgedaan met het verduurzamen van uw huis en deze graag met anderen wilt delen. In dat geval kan uw bijdrage ook geplaatst worden op de pagina ‘wijkbewoners verduurzamen’ .

De webredactie zal u in ieder geval laten weten of uw bijdrage al dan niet zal worden geplaatst.


Bijdrage 1: Van Dhr. Willem van Arragon. Thermostaat gestuurde ventilatoren voor convectorput of radiatoren met lage CV-temperatuur

Deze bijdrage was eerst te vinden onder het kopje ‘Bijdrage 4’. Op 28-09-2022 heeft dhr. Willem van Arragon een update toegemaild die wij gedeeltelijk op deze pagina plaatsen en in zijn geheel op de pagina Technische Weetjes.

Thermostaat gestuurde ventilatoren voor convectorput of radiatoren met lage CV-temperatuur

Inleiding

Als je de CV-keteltemperatuur vanwege energiebesparing omlaag zet naar bijvoorbeeld 55 graden-of 60 graden Celsius dan daalt het rendement van een convector in een convectorput of van een radiator flink. Hetzelfde effect treedt op bij gebruik van een warmtepomp (daar is immers de systeemtemperatuur een stuk lager dan bij een conventionele CV-installatie). De oorzaak is, dat door de kleinere temperatuurverschillen tussen convector en kamerlucht de natuurlijke luchtstroming in de convectorput een stuk lager is (minder thermiek). Een oplossing om het rendement omhoog te krijgen is de toepassing van ventilatoren om de luchtsnelheid in de convectorput en langs de radiator met behulp van ventilatoren weer te verhogen. Bij Technische Weetjes worden twee oplossingen besproken, die het probleem van de lage luchtstroming kunnen verhelpen.

Bijdrage 2: Van dhr. Teun Tieleman

Hetere zomers?  Witte daken ! Groene daken!

Over groene daken heeft Marc van der Burght zijn ervaringen al gedeeld (zie de bijdrage van Marc) maar hoe zit het met witte daken?

Een Wit dak

Witte daken worden in de buurt (voor zover bekend) nog niet toegepast. Het toepassen van een wit dak kan echter voordeliger zijn omdat het meegenomen kan worden wanneer de huidige dakbedekking aan vervanging toe is.( de meerprijs t.o.v. zwarte dakbedekking is verwaarloosbaar)

Teun Tieleman (lid WDDW) wil de platte daken van zijn huis voorzien van witte dakbedekking en zijn ervaringen graag delen.

Teun aan het woord…

Een voorbeeld wat betreft de hittebestrijding. Afgekeken  van landen in Zuid Europa zoals Spanje. 

Wij zelf wonen in een huis met 3 platte daken. Met zwart bitumen als dakbedekking. Ondanks goede passieve koeling zoals zonneschermen , spouwmuur- en dakisolatie wordt het in de hittegolven in onze  kamers  tegen de 30 gr. Dat is zeker als je ouder bent geen pretje. Gezien onze wens zoveel mogelijk duurzaam te  leven is een airco geen optie. Waarom niet op zijn Spaans ?? ? Witte dakbedekking!  

De lokale dakdekkers zijn daar nog niet vertrouwd mee. Maar er staat veel informatie op internet. Drie overwegingen  waren voor ons van belang.

  • De temperatuur in de kamers kan “volgens  internet “als gevolg van de hitteweerkaatsing door het witte daken  2-5 gr. lager worden. Neem maar  3 gr.  als voorzichtig uitgangspunt. Dan wordt het geen 29 gr . maar 26. En dat is net het verschil tissen vervelend heet en lekker warm. 
  • Het kost geen stroom. 
  • Afhankelijk van de situatie is de investering voor een wit dak  nul tot redelijk  laag. Ter illustratie een paar situaties.

a. Je moet toch een heel nieuw dak omdat het oude “op “ is :  Isolatie onvoldoende,  en dakleer versleten. Wit bitumen is niet of nauwelijks duurder in aanschaf en aanbrengen. Dus dan is je extra investering voor het witte dak nul. 

b. Overlagen. 

b1. Alleen de toplaag van je dak is versleten Het houtwerk en de isolatie zijn nog goed genoeg. Dan kun je nieuw dakleer er over heen leggen.  Wit dakleer kost niets extra’s t.o.v. van zwart. Extra investering ook nul. 

b2. De toplaag is nog redelijk, maar vervanging komt op middellange termijn toch wel aan de orde. Dan kun je ook vervroegd “overlagen “ overwegen. De witte dakbedekking komt over de oude heen. Dat is een extra investering, maar die moet je vergelijken met de investering in airco. Die afweging is per geval verschillend. Je moet  ook naar  jaarlijkse kosten kijken.  M.n. Energiegebruik, onderhoud. Die zijn vermoedelijk bij airco hoger. Uit deze berekening kan best eens komen dat witte dakbedekking ook nu al een interessante optie is. ( Als je al een airco hebt hoeft die met een wit dak vermoedelijk minder vaak en minder hard te werken. ) 

Onze ervaring. We hebben een dakscan laten maken door   een regionaal dakdekker die al ervaring heeft met witte daken. ( Douma uit Arnhem). Het komt neer op alternatief a op één dak en alternatief b 1 op twee daken. . 

Praktijktest. We willen komende zomer bekijken of de temperatuur in huis inderdaad merkbaar lager wordt bij hittegolven. De resultaten komen natuurlijk op de website van WDDW. 

Zonnepanelen en witte daken. Het is bekend dat het rendement van zonnepanelen afneemt naarmate  de temperatuur op het dak hoger wordt. De temperatuur van de lucht boven een wit dak kan volgens  internet in de zomer  tientallen graden tientallen graden lager zijn dan boven een zwart dak,.

Wij hebben op één dak zonnecellen. Het vernieuwen van het dak kost dan meer werk, maar dat blijft binnen redelijke grenzen. We hopen in de komende zomer zelf te kunnen vaststellen of de panelen merkbaar meer gaan presteren. 

Ons advies. Iedereen die een wat ouder zwart plat dak heeft doet er verstandig aan de situatie door een deskundige te laten  bekijken. En niet zoals nog steeds gebeurt zonder overleg bij plotseling nodige vernieuwing weer zwarte dakbedekking te nemen.

Het effect op het energieverbruik zal niet groot kunnen zijn. Er zijn in onze gemeente nu eenmaal  niet zoveel woningen met platte daken. Maar misschien is mijn verhaaltje toch  een aansporing bij alles wat we doen  even aan duurzaamheid te denken. Alle beetjes helpen

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Teun Tieleman voor meer details. 

E mail : teun.tieleman@planet.nl

http://www.wittedaken.nl/

Zie deze link voor de complete inbreng van Teun!

Bijdrage 2: Van dhr. Cees Alberts: Bijenhotel

Dit “krasnapolsky” bijenhotel zagen we in Dieren West. Heeft u ook zo’n onderkomen voor insecten?(een hutje telt ook, de insecten maakt het niets uit) laat het ons weten via een reactie.

Bijenhotel/Insectenhotel

Bijdrage 3: Van dhr. Harm Boertien: Over Isoleren

Geachte lezer van bijlage 3. De informatie die u hier vindt zal binnenkort via een aparte pagina over Isoleren in te zien zijn. Dhr. Harm Boertien is helaas overleden maar zijn bijdrage koesteren wij.

De beste methode voor warmte-isolatie van een huis
(volgens ‘google’ en de rijksoverheid) door Harm Boertien

N.b.: hieronder staat het resultaat van een zoektocht op internet naar hoe men het best kan isoleren. Wat gevonden is, is niet zonder meer een weergave van het standpunt van de schrijver van dit stuk! Het is een inleiding om de problemen te overdenken.

“de beste methode voor warmte-isolatie van een huis” opzoeken via google leidt tot het zoeken op internet met het resultaat:

Google geeft dan o.a. de volgende ‘verwante zoekopdrachten’(Inmiddels zijn er nog meer verschillende aanbieders, ook commerciële, van informatie over isoleren.):
5 tips om de isolatie van je huis te verbeteren
huis isoleren tegen warmte
warmte-isolatie
isoleren en besparen
plafond isoleren
isolatie-info
beste vloerisolatie
huis isoleren tips
woningisolatie

Daarnaast krijg je ook tips als:
http://www.hoe-koop-ik.nl/isolatie/huis-isoleren/tips
woningisolatie
– manieren om woning te isoleren! – geas energiewacht , met bijbehorende link:
https://www.geas.nl/kennisbank/woningisolatie/manieren-van-isoleren/
met bijbehorende link:
manieren om uw woning te isoleren – bouwenwonen.net
– je huis isoleren en geld besparen | energie | consumentenbond met bijbehorende link:
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/huis-isoleren

Opmerkingen bij de gevonden tips (h.b.)
Veel zoekresultaten zijn gebaseerd op het aanbod van bedrijven die bij warmte-isolatie hun manier van isoleren aanprijzen. Datgene wat ze aanprijzen moet wel passen bij de woning die men wil isoleren. Bij de adviezen die men geeft, zijn in het algemeen niet de ligging van het huis, de eigenschappen van vloeren, muren, ventilatiemogelijkheden, etc. van de woning bezien, maar wel die van een ‘algemeen type woning’. Dit kan leiden tot minder goede keuzes bij woningen die daarvan afwijken.

Wat objectievere informatie kunt u vinden via https://www.duurzaamnieuws.nl/je-huis-verduurzamen-5-tips/#
Een andere belangrijke link vindt u via milieucetraal. Deze site over energie besparen is van de overheid! Hij werkt via ‘doorklikken’. Probeer de weg niet kwijt te raken. Anders weer opnieuw beginnen.https://www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/

Op deze site worden verschillende isolatiemogelijkheden besproken voor tussenwoning, hoek of 2-1 kap woning en de vrijstaande woning.

[n.b.: Bedenking: door deze links te gebruiken geeft de overheid veel informatie die soms situatie-afhankelijk kan zijn! Met dit in gedachten is de informatie heel goed om door te nemen!] Zie bijlage voor het vervolg van deze speurtocht op internet

‘Technische Weetjes

Voor een reactie klik hier.