WDDW Inbreng uit de wijk

De energiepuzzel voor Duurzaam Dieren West

We moeten met elkaar op zoek naar de beste aanpak van de verduurzaming in onze wijk. Er zijn veel puzzelstukjes waar het energie betreft, laten we de puzzel samen maken!

Deze pagina is bedoeld voor wijkbewoners die graag een bijdrage willen leveren op weg naar een duurzame wijk. Misschien heeft u zeer relevante informatie gevonden of wellicht heeft u een handige tip.

Het kan ook zijn dat u zelf waardevolle ervaringen hebt opgedaan met het verduurzamen van uw huis en deze graag met anderen wilt delen. In dat geval kan uw bijdrage ook geplaatst worden op de pagina ‘Naar duurzaam’ .

De webredactie zal u in ieder geval laten weten of uw bijdrage al dan niet zal worden geplaatst.

Bijdrage 1: De eerste bijdrage is van dhr. Harm Boertien en gaat over Isoleren.

De beste methode voor warmte-isolatie van een huis
(volgens ‘google’ en de rijksoverheid)
door Harm Boertien

N.b.: hieronder staat het resultaat van een zoektocht op internet naar hoe men het best kan isoleren. Wat gevonden is, is niet zonder meer een weergave van het standpunt van de schrijver van dit stuk! Het is een inleiding om de problemen te overdenken.

“de beste methode voor warmte-isolatie van een huis” opzoeken via google leidt tot het zoeken op internet met het resultaat:

Google geeft dan o.a. de volgende ‘verwante zoekopdrachten’(Inmiddels zijn er nog meer verschillende aanbieders, ook commerciële, van informatie over isoleren.):
5 tips om de isolatie van je huis te verbeteren
huis isoleren tegen warmte
warmte-isolatie
isoleren en besparen
plafond isoleren
isolatie-info
beste vloerisolatie
huis isoleren tips
woningisolatie

Daarnaast krijg je ook tips als:
http://www.hoe-koop-ik.nl/isolatie/huis-isoleren/tips
woningisolatie
– manieren om woning te isoleren! – geas energiewacht , met bijbehorende link:
https://www.geas.nl/kennisbank/woningisolatie/manieren-van-isoleren/
met bijbehorende link:
manieren om uw woning te isoleren – bouwenwonen.net
– je huis isoleren en geld besparen | energie | consumentenbond met bijbehorende link:
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/huis-isoleren

Opmerkingen bij de gevonden tips (h.b.)
Veel zoekresultaten zijn gebaseerd op het aanbod van bedrijven die bij warmte-isolatie hun manier van isoleren aanprijzen. Datgene wat ze aanprijzen moet wel passen bij de woning die men wil isoleren. Bij de adviezen die men geeft, zijn in het algemeen niet de ligging van het huis, de eigenschappen van vloeren, muren, ventilatiemogelijkheden, etc. van de woning bezien, maar wel die van een ‘algemeen type woning’. Dit kan leiden tot minder goede keuzes bij woningen die daarvan afwijken.

Wat objectievere informatie kunt u vinden via https://www.duurzaamnieuws.nl/je-huis-verduurzamen-5-tips/#
Een andere belangrijke link vindt u via milieucetraal. Deze site over energie besparen is van de overheid! Hij werkt via ‘doorklikken’. Probeer de weg niet kwijt te raken. Anders weer opnieuw beginnen.https://www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/

Op deze site worden verschillende isolatiemogelijkheden besproken voor tussenwoning, hoek of 2-1 kap woning en de vrijstaande woning.

Een belangrijke vraag: Is mijn woning geschikt om te gaan isoleren?
Check bijvoorbeeld of vloerisolatie mogelijk is.
a. Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen.
b. Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Ook dan kun je de vloer isoleren. Door bijvoorbeeld de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf te isoleren. Zie verder https://www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/vloerisolatie/#leesmeer

Hierna nog enige opmerkingen over vloerisolatie:
1. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer levert meer besparing en comfort op dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarden). Lees hieronder meer over
2. Ga je je vloer isoleren, kies dan meteen voor een goede, hoge isolatiewaarde (zogeheten rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.
3. Kies materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (hout of beton). Vraag om advies bij een isolatiebedrijf. Vrijwel alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten pur met hfk’s als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders. Kies bij gespoten pur voor hfo’s of water als blaasmiddel. Zie milieucentraal.nl voor de vergelijking van isolatiematerialen
4. Vraag het isolatiebedrijf om op de bodem van de kruipruimte een dampremmende folie van kunststof (pe) te leggen. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig en blijft het goed werken.
5. Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open. Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan.

N.b.1.: Bij alle adviezen voor isolatie-mogelijkheden wordt vaak niet de achterliggende fysische theorie genoemd of uitgelegd waarop de kwaliteit van het isoleren berust. Vaak zijn er eenvoudiger oplossingen te geven die vrijwel even goed kunnen werken (vgl. De ramen in Zweden, gebaseerd op glas en hout met louter glas, grenenhout en lucht).
N.b.2.: De adviezen zijn ‘situatie-afhankelijk’ en m.i. niet altijd in gelijke mate van toepassing.

[n.b.: Bedenking: door deze links te gebruiken geeft de overheid veel informatie die soms situatie-afhankelijk kan zijn! Met dit in gedachten is de informatie heel goed om door te nemen!]

http://www.energiebesparendoejenu.nl/
Zie de volgende ‘doorklik’ links van deze site per onderwerp:
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/gevelisolatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/vloerisolatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/dakisolatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/isolatieglas/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/warmtepomp/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/zonneboiler/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/zonnepanelen/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/verbruiksmanagers/
www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/ventilatie/
www.energiebesparendoejenu.nl/aDe belangrijkelle-verbeteropties/aardgasvrij/

Welke verbeteringen passen bij mijn huis?
Isolatie, warmtepomp, zonneboiler… Ik vind het moeilijk kiezen tussen al die mogelijkheden.
Wat past bij mijn huis?
Enkele feiten en overwegingen (hb)
Warmte-isolatie bij huizen
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor regelmatige verversing van lucht met behoud van zoveel mogelijk warmte. Bij alle besparingen die men hiermee bereikt, is echter gezondheid de belangrijkste factor.
Dat betekent dat er geen vochtige plekken moeten kunnen ontstaan waar zich schimmels of bacteriekolonies kunnen vormen . Het betekent verder dat er geen materiaal aanwezig moet zijn, waarin zich allerlei ziektekiemen zich kunnen ontwikkelen. Hiervoor is een goede ventilatie (met verlies van warmte) noodzakelijk: één van de belangrijkste eisen.

Dit houdt in dat er om maximaal energie te kunnen besparen er tegelijk voldoende aandacht moet zijn voor ventilatie en een juiste vochtigheidsgraad. Dit betekent ook dat men bij isoleren niet altijd een theoretisch maximaal financieel rendement kan bereiken. Bij isoleren gaat het erom een optimum te bereiken.

Bij isolatie moet de manier waarop men isoleert ‘clean’ zijn en op termijn geen verkeerde neveneffecten hebben. Dit kan alleen als men tegelijk een goede isolatie met een voor de omstandigheden optimale ventilatie organiseert.

Er moeten geen chemische reacties met vochtvorming + roestvorming tot ongewenste situaties leiden. En er moet door vocht ook geen schimmel- en bacteriewerking ontstaan. Voldoende ventilatie moet ervoor zorgen dat er geen condensatie van vocht en/of chemische werking kan ontstaan bij het isoleren/isolatiemateriaal. De atmosfeer moet kortom ‘droog’ zijn. Anderzijds kan teveel droogte in bepaalde situaties ook problemen opleveren.

Een verkeerde opzet van de isolatie leidt bij bepaalde weersomstandigheden (sterke afkoeling bijvoorbeeld) soms tot ‘condensatie in de spouw’ of in (bijna) geheel afgesloten ruimtes. Deze condens kan wanneer er geen ventilatie is tot schimmelvorming leiden en ook tot afsluiting van (kleine) openingen in de wanden.

Kortom heel vochtig weer kan o.a. Leiden tot vochtneerslag in de isolatie en zo in het isolatiemateriaal bacteriewerking veroorzaken. Dit zorgt op termijn voor een slechte(re) isolatie.

Conclusie:
Zorg er bij isoleren voor dat het isolatiemateriaal of volledig afgesloten is of kan ventileren.


Bijdrage 2: Thermostaat gestuurde ventilatoren voor convectorput of radiatoren met lage CV-temperatuur door dhr. Willem van Arragon

Als je de CV-keteltemperatuur vanwege energiebesparing omlaag zet naar bijvoorbeeld 55˚ of 60˚ Celsius dan daalt het rendement van een convector in een convectorput of van een radiator flink. Het zelfde effect treedt op bij gebruik van een warmtepomp (daar is immers de systeemtemperatuur een stuk lager dan bij een conventionele CV-installatie). De oorzaak is, dat door de kleinere temperatuurverschillen tussen convector en kamerlucht de natuurlijke luchtstroming in de convectorput een stuk lager is (minder thermiek). Een oplossing om het rendement omhoog te krijgen is de toepassing van ventilatoren om de luchtsnelheid in de convectorput en langs de radiator met behulp van ventilatoren weer te verhogen. Onderstaand worden 2 oplossingen gegeven, die het probleem van de lage luchtstroming kunnen verhelpen…

Redactie: De uitwerking met praktische tips over dit onderwerp vindt u vanwege het technische karakter van deze bijdrage bij punt 3 zie ‘ deze bijlage’ op de pagina

‘Technische Weetjes

Voor een reactie klik hier.