Terugblik op de wijkavond van 5 november

In een overvolle Regenboogzaal heeft Wilke Schoemaker – beheerder van Landgoed “Hof te Dieren” – vol enthousiasme een prachtige lezing gegeven over de geschiedenis van het landgoed “Hof te Dieren” en haar natuurgebieden. Landgoed “Hof te Dieren” is onderdeel van Stichting Twickel.
Iedereen luisterde vol aandacht en kon gedurende de lezing vragen stellen waardoor een interactieve avond ontstond. De avond vloog voorbij en pas rond halftien werd de avond afgesloten.

Een overvolle zaal

Een kleine terugblik op de avond:

De geschiedenis van “Landgoed Hof te Dieren” gaat heel ver terug. Tussen 1219 en 1647 was het in handen van de Duitse Orde en in 1647 kocht Prins Willem II het landgoed. Door overerving is het geworden tot wat het nu is.

Het landbouwbeleid van Twickel is natuurinclusief. Natuurinclusieve landbouw is een manier van boeren waarbij gewerkt wordt binnen de grenzen van de natuur waardoor de biodiversiteit, de rijkdom aan planten en dieren, toeneemt. En de boer moet natuurlijk financieel goed rondkomen.

Op dit moment is in het bos goed te zien dat Twickel bezig is met revitalisatie. Op bepaalde stukken is veel gekapt en stukken afgerasterd. Voor zowel de wilde zwijnen als de dassen worden doorgangen in de rasters gemaakt. Deze dieren brengen geen schade aan het nieuwe begroeiing. De nieuwe aanplant moet wel worden beschermd tegen de edelherten en reeën zodat de aanplant de mogelijkheid heeft uit te groeien.
Bosrevitalisering is het verbeteren van de kwaliteit en vitaliteit van bestaande bossen, zodat deze beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Het is bekend dat er hier op de Veluwezoom wolven leven. Het zijn er vermoedelijk 7 en in 2023 en 2024 zijn hier ook jongen geboren.
Behalve de eind oktober 2024 doodgebeten schapen op Middachten, hebben zich nog geen andere problemen voorgedaan.

De wolf is een top predator. Dit is een roofdier aan de top van een voedselketen, zonder eigen natuurlijke vijanden. De gevolgen van de komst van de wolf in het bos zijn: verandering van de vegetatie, wild is minder zichtbaar en laat een natuurlijker gedrag zien.
De gevolgen naar de mens: verandering van het gedrag van wild naar de hond, overlast door bijv. doorgebeten schapen en angst.

Het was in iedergeval een geslaagde avond.

Dit bericht is geplaatst in Tonen-in-laatste-5. Bookmark de permalink.